Whisky is steeds populairder aan het worden in de Horeca, klanten leren het steeds meer waarderen, zowel in de mix tijdens een avondje stappen, voor of na het eten als geniet moment, of als ontdekkingstocht tijdens een proeverij. Bij HEINEKEN Groothandel proberen we constant in te spelen op de groeiende vraag en steeds uitgebreidere kennis van klanten ten aanzien van whisky. Deze whisky special is ter inspiratie hoe u whisky in uw horecagelegenheid in kan zetten.


Schotse single malt whisky streken

WhiskySpecialStreken_v2

Rokerige eilanden
Malts gedistilleerd aan de oevers van de Binnen-Hebriden eilanden voor de Atlantische kust van Schotland bevatten vaak zeearoma’s en een kenmerkende rokerigheid. Dit komt deels omdat de overvloedige bron van brandstof in deze streken nooit steenkool was, maar turf. Turfvuren werden daarom gebruikt om de gerst te drogen, wat heeft geleid tot zeer rokerige whisky’s met veelal een zeearoma. Vaten werden van oudsher per boot vervoerd om verhandeld te worden in Glasgow.

Fruitig Speyside
In en rond de vallei van de rivier de Spey bevinden zich meer dan de helft van Schotlands malt whisky distilleerderijen die elk hun eigen kenmerkende whisky produceren. Vaak met een fruitig, nootachtig karakter of een zoete kruidigheid.

Rijke Hooglanden
Deze uitgestrekte regio biedt een ruime keuze. In het algemeen zijn de malts van de hooglanden subtiel, bloemerig en verfijnd met een vleugje turf, maar de whisky van elke distilleerderij bevat iets van de omgeving.

Delicate Laaglanden
Het zacht glooiende, van oudsher met gerst begroeide landschap van de laaglanden was in het verleden de thuisbasis van vele distilleerderijen, maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig. De lowland whisky hebben frisse zachte smaken en zijn over het algemeen vaak licht van kleur en grassig van smaak.

Bekijk al onze Schotse single malt whisky's


Smaken

StevigRokerig Stevig & Rokerig
Doorgaans intens en krachtig met sterke rooksmaak.


VolRond Vol & Rond
Volle whisky’s met diepe, zoete aroma’s. Gedroogde vruchten en noten, zelfs sherrytonen.


LichtBloemig Licht & Bloemig
Knisperend en aromatisch. Heerlijk als aperitief, met een pure, frisse nasmaak.


FruitigKruidig Fruitig & Kruidig
Enigszins stevig. Zacht fruit en honing. Goede balans tussen zoet en kruidig.


SmaakPalet_v2
 • Land van herkomst

  • Schotse blended whisky's

   WhiskyLanden_Schotland

   Meer dan 90% van de Blended Whisky wordt gestookt in Schotland. De Blended Scotch whisky bestaan uit een combinatie van grain en malt whisky. De Blended Scotch whisky’s zijn ontstaan in de 19e eeuw toen de Engelse elite op zoek was naar een alternatief voor de single malt whisky’s.

   Veel mensen beschouwden deze als te sterk en te ruw van smaak. De Master Blenders van de verschillende merken combineren verschillende malt en grain whisky’s op zo’n manier, dat er een consistente smaak ontstaat die kenmerkend is voor dat merk.


   Bekijk onze whisky's

  • Ierse whiskey's

   WhiskyLanden_IerlandVolgens de Ierse overlevering zou de beschermheilige van Ierland, de missionaris Sint Patrick, op zijn reizen door Europa de kunst van het distilleren hebben geleerd. Hoewel de Schotten overtuigd zijn van het feit dat zij de allereerste Whiskey hebben gestookt, kunnen de Ieren zichzelf beschouwen als de onbetwiste uitvinders van Whiskey.

   In de hoogtij dagen van de Ierse Whiskey waren er zo’n 1200 distilleerderijen actief waarvan een groot deel illegaal. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg men echter grote tegenslagen te verwerken waardoor Ierland nog maar vier actieve Ierse distilleerderijen overhield: Bushmills, Cooley, Midleton en The Walsh Whiskey Distillery Company. Deze produceren onder andere Jameson, Bushmills en Connemara whiskey en The Irishman.

   De Ieren produceren nog steeds met de pot Still in tegenstelling tot de Schotten die overgegaan zijn in het gebruik van een kolommendistilleerapparaat de Coffey Still. De kwaliteit van de alcohol uit een pot Still is echter veel hoger in tegenstelling tot die van de Coffey Still. De Ieren bleven daarom op de traditionele wijze distilleren. Om hun kwalitatief hoogwaardige whiskey te onderscheiden, voegden ze de –e in het woord whiskey toe. Daarom wordt whiskey altijd met –ey op het einde gespeld als het gaat over Ierse whiskey.


   Bekijk onze whiskey's

  • Noord-Amerikaanse bourbons & whiskey's

   WhiskyLanden_NoordAmerika

   Amerikaanse whiskey wordt bourbon genoemd, naar Bourbon County in Kentucky, waar in de 19e eeuw veel distilleerderijen werden gevestigd. Terwijl Bourbon overal in de Verenigde Staten gemaakt mag worden, associëren we bourbon toch echt met het Zuiden en met name met Kentucky.

   Bourbon bestaat voor minimaal 51% uit maïs of rogge en wordt 2 keer gedistilleerd. De rijping van bourbon vindt minimaal 2 jaar plaats in nieuwe eikenhouten vaten, die aan de binnenkant licht getoast zijn.

   Bekijk onze whiskey's

 • Food pairing

  • Caol Ila met Olijven tapenade

   OlijvenTapenade

   Het karakter van Caol Ila is turfachtig, maar toch fris en zacht, licht op geur gebracht met olijfoliearoma’s. Een tapenade van olijven is een geweldige aanvulling.

   Direct bestellen

  • Zoete Dalwhinnie met Chocolade fondant

   ChocoladeFondant

   De zachte spirit. Dalwhinnie is een milde, romige, zachte maar geurige whisky. Heide-, honing- en delicate zoete kruidtonen worden tijdens een rijpingsproces van 15 jaar ontwikkeld. Het is erg lekker als het is gekoeld. Probeer voor een zoete traktatie Dalwhinnie met chocoladefondant!

   Direct bestellen

  • Talisker Skye met Gerookte zalm

   GerookteZalm

   De zalm tempert met zijn sappige textuur de intense smaak en brengt de subtiel geurende accenten van de Malt Whisky tot uitdrukking.

   Direct bestellen

  • Glenkinchie met Sint Jacobsschelpen

   SintJacobsschelpen

   De zachte en romige smaak van Glenkinchie komt perfect tot z’n recht als je hem serveert met rauwe of gekruide vis.

   Direct bestellen