Pils versus lager

Alle pilseners zijn lagers, maar niet alle lagers zijn pilseners. Pils vindt zijn oorsprong in de Tsjechische stad Pilsen en is een blond bitter volmout bier van 5% met een mooie witte schuimkraag. Lager is een van oorsprong Beiers biertype en een verzamelnaam van bieren die koud vergist zijn door een ‘lager’gist. Ze zijn vaak zachter gehopt dan pils. Onder lagers vallen onder andere de pilsners en bockbieren.

Wat is gist?

Een gist is een natuurlijk organisme dat gebruikt wordt bij het brouwen van bier en welke de natuurlijke suikers uit de gerstemout omzet in alcohol en koolzuurgas. Gist is in feite de ziel van bier en heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak. In 1886 gaf Gerard Adriaan Heineken de scheikundige Hartog Elion de opdracht een puur gist te selecteren om pils van te maken. Het resultaat was Heineken A-gist, een gist waar we sinds die tijd altijd trouw aan zijn gebleven. Het geeft Heineken die karakteristieke, verfrissende smaak die geliefd is over de hele wereld!


LagerBierHomeVisual-02

Bier van nu

Nieuwe smaken en bijzondere lagers worden steeds populairder onder bierdrinkers. Om op die behoeften in te spelen introduceerde Amstel begin dit jaar het nieuwe Amstel Ongefilterd. In de pilswereld is volgens Amstel namelijk nog genoeg te ontdekken.

SmalTout-BiervanNu
MobileSmalTout-BiervanNu
Lees verder >

De trend

Lager blijft onverminderd populair. Maar er is een duidelijke trend te zien: consumenten willen hun bierpalet uitbreiden. De drie verrassende lagers H41, Amstel Ongefilterd en Brand Ongefilterd zijn het antwoord op die zoektocht naar nieuwe smaken en meer diversiteit.

SmalTout-DeTrendLager
MobileSmalTout-DeTrendLager
Lees verder >

Inspiratie

Willem van Waesberghe, Heinekens meesterbrouwer, is de trotse maker van H41: een lager gebrouwen met wilde gist. Maar wat maakt dit lagerbier nu zo uniek en wat is H41 precies voor bier? Willem van Waesberghe beantwoordt deze vragen en meer in dit interview.

SmalTout-InspiratieLager
MobileSmalTout-InspiratieLager
Lees verder >

Proeftuin (video)

Zomers muziekje, lekker zonnetje en een unieke locatie aan het water. Op het terras van Roost aan de Singel in het centrum van Utrecht proeven een aantal klanten nieuwsgierig Amstel Ongefilterd en Brand Ongefilterd. Bekijk in deze video wat ze ervan vinden.

SmalTout-ProeftuinLager
MobileSmalTout-ProeftuinLager
Bekijk video >